Internationaal verzekeringsbewijs voor uw auto (groene kaart)

Internationaal verzekeringsbewijs voor uw auto (groene kaart)

Woensdag 1 juli 2020

Internationaal verzekeringsbewijs voor uw auto (groene kaart) 

Met het internationaal verzekeringsbewijs toont u aan dat uw auto verzekerd is. Ook heeft u met dit bewijs de belangrijke gegevens van uw verzekering bij de hand, zoals het nummer van de alarmcentrale.

Digitaal verstrekken internationaal verzekeringsbewijs

Dit verzekeringsbewijs ontvangt u digitaal van VMD Koster. Dit doen wij omdat in de originele groene kaart in bijna alle Europese landen niet langer verplicht is. Het digitale verzekeringsbewijs wordt geaccepteerd in alle 27 EU-landen plus Andorra, Liechtenstein, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk, IJsland, en Zwitserland.

U krijgt het verzekeringsbewijs bij de start van uw autoverzekering én als uw verzekering verlengd wordt. Als u het verzekeringsbewijs opslaat in uw telefoon, heeft u uw verzekeringsgegevens altijd bij de hand. Natuurlijk kunt u het digitale exemplaar ook printen en meenemen in de auto.

Originele groene kaart soms nog wel verplicht

In de volgende landen is het wel verplicht om de originele groene kaart bij u te hebben: Albanië, Bosnië en Herzegovina, Iran, Israël, Marokko, Moldavië, Montenegro, Oekraïne, Servië, Tunesië, Turkije, voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, Rusland en Wit-Rusland. In Bulgarije is een originele groene kaart niet verplicht, maar wel aan te raden. Rijdt u met uw auto door één van deze landen, dan heeft u wel een originele groene kaart nodig. Deze kunt u bij ons aanvragen.

Groene kaart voor uw caravan

Gaat u met uw caravan naar het buitenland? In alle landen die staan vermeld op de groene kaart zijn caravan en aanhangers meeverzekerd op de autoverzekering van de auto waaraan ze zijn gekoppeld. Een aparte groene kaart is niet nodig. In de volgende situatie is een aparte groene kaart wel nodig:

  • U heeft een caravan of aanhanger die zwaarder is dan 750 kg.
  • U gaat naar(of rijdt door) Duitsland, Polen, Portugal, Kroatië of Spanje.

Voor deze landen heeft u dus een aparte groene kaart nodig voor de caravan of aanhanger. Dit geldt ook als u alleen door deze landen heen rijdt. Als u geen groene kaart bij u heeft, dan loopt u risico op het krijgen van een boete. U kunt ook de groene kaart voor uw caravan bij ons aanvragen.