Menu

Hoog aantal branden in afval- en recyclingbedrijven

vrijdag 20 januari 2017

Hoog aantal branden in afval- en recyclingbedrijven

Het aantal branden en de schadelast bij afval- en recyclingbedrijven zijn volgens het Verbond van Verzekeraars buitensporig hoog. Eigenaren van afval- en recyclingbedrijven moeten meer risicobewust worden. Ook de omgeving heeft last van de branden. Bijvoorbeeld doordat er milieuschade ontstaat. Verder is bij deze branden vaak een langdurige inzet van brandweer en hulpdiensten nodig.

Schadecijfers van het Nivre

Uit cijfers van miljoenenbranden die het Nivre bijhoudt voor het Verbond blijkt dat er in de jaren 2013, 2014 en 2015 in totaal 13 grote branden zijn geweest bij afval- en recyclingbedrijven met ruim 173 miljoen euro schade. En dat zijn alleen nog maar de grote branden. Vanwege het grote risico op brand is een aantal verzekeraars inmiddels gestopt met het verzekeren van deze bedrijven.

Oorzaken schade bij afval- en recyclingbedrijven

De meeste branden in afval- en recyclingbedrijven ontstaan door broei of zelfontbranding. Broei ontstaat in bijvoorbeeld matrassen of stoffen, zelfontbranding ontstaat door de aanwezigheid van bijvoorbeeld accu’s of batterijen.

Belangrijkste preventiemaatregel

Afval- en recyclingbedrijven kunnen veel doen om brand te voorkomen, vooral ook omdat er zoveel bekend is over de oorzaken. De belangrijkste preventiemaatregel is het goed monitoren van de opslag: welk materiaal ligt waar opgeslagen en hoe? Dat geldt ook voor zaken als de temperatuur en vochtigheid.

©2021 Groene Hart Assuradeuren