Speed pedelec (snelle E-bike)

Speed pedelec (snelle E-bike)

Maandag 28 november 2016

Speed pedelec (snelle E-bike)

De speed pedelec is een snelle E-bike. Daarmee wordt met gemak een snelheid gehaald van 45 km/h. Deze fiets wordt steeds populairder in Nederland. Vanaf 1 januari 2017 veranderen er een aantal belangrijke (verzekeringstechnische) zaken voor het gebruik van de speed pedelec.

Verplichte helm voor speed pedelec

Per 1 januari 2017 moeten berijders van speed pedelecs een speciale helm dragen. Deze kruising tussen een brommerhelm en een fietshelm wordt verplicht. Hierdoor wordt een snelle e-biker voor het overige verkeer beter zichtbaar als ‘snelle fietser’, maar het geeft de fietser zelf ook een bepaalde veiligheid bij een valpartij.

Geel kentekenplaatje

Verder moet zo’n snelle e-biker in de bebouwde kom gebruik maken van de rijbaan in plaats van het fietspad, net als bromfietsen dus. Ook de kentekenplicht verandert: nu hebben ze nog een blauw snorfiets-kentekenplaatje, maar volgend jaar moet dat een geel plaatje worden, ook net als bromfietsen.

Meer informatie

Bekijk voor meer informatie dit artikel op de website van De Rijksoverheid: rijksoverheid.nl/onderwerpen/bijzondere-voertuigen/vraag-en-antwoord/welke-regels-gelden-voor-speed-pedelec